A kényelem percei I. rész

Amiről ebben a blogban szó lesz, azt részletesebben ki fogjuk fejteni a legikozlekedes.com online újságban nyíló szakmai rovatomban. Itt csak pár gondolatot osztanék meg veletek, ami segít eldönteni azt, hogy melyik alkalmazásra vagy melyik online felületre van szükségünk a feladataink, vagy a szabadidős tevékenységünk végrehajtásához.

Szeretnék valamit leszögezni az elején. Csak úgy javaslom az ebben foglaltakat megvalósítani, ha

 1. Tisztában vagyunk azzal, hogy a ATS rendszer Magyarországon hogyan működik
 2. Már a zsebünkben van az szakszolgálati engedélyünk, képesek vagyunk “manuálisan” is tervezni, útvonaltervet készíteni, súlypontot számolni és szabályosan repülési tervet továbbítani
 3. Rendelkezünk legális térképekkel, olyanokkal, amelyek nem a múlt században jártak le
 4. FIGYELEMBE VESSZÜK AZT A TÉNYT, HOGY EZEK AZ ALÁBB LEÍRTAK TÁJÉKOZTATÓ JELLEGŰEK, ÉS CSAK SAJÁT FELELŐSSÉGRE HASZNÁLHATÓK, LESZÁMÍTVA A HUNGAROCONTROL/ EUROCONTROL  ÁLTAL BIZTOSÍTOTT ADATOKAT.

Ha a fenti pontok mind kipipálhatók, akkor bele is vághatunk.

Első blogomban szeretnék az ingyenesen használható megoldásokról írni.

A kiválasztás szempontjából fontos eldönteni azt, hogy milyen repüléshez keresünk megoldást. Teljesen egyértelmű az, ha valaki csak az évi minimumot repüli, annak egyszerűbb egy repülős vonalzót és szögmérőt beszereznie, de ha ennél többet szeretnek az pilóta, akkor egy picit tovább kell lépni ezeken.

Mielőtt bármilyen programról beszélnék, szeretném megemlíteni a Hungarocontrol szolgáltatását, a Netbreifing-et. ( www.netbriefing.hu) Ez az online felület, egy előzetes regisztráció után ingyenesen lehetőséget ad arra, hogy repülési tervet adjunk fel, az útvonalhoz szükséges információkhoz (NOTAM) hozzáférjünk és tetszés szerint szelektálva kinyomtassuk azokat. A repülési tervet tárolhatjuk és később a sablont újra előhívva meggyorsíthatjuk a munkánkat. A repülési terv töréspontjait megadhatjuk a magyar helyiségek nevével vagy tetszőleges koordinátákkal is. Az oldal működik nemzetközi útvonalra vonatkozó NOTAM-oknál is. Hátránya viszont, hogy nem tud időjárási információt generálni. Gondolom ennek jogi és pénzügyi okai vannak, hisz az OMSZ is fizetősség válik/ vált. Emellett nem tud útvonalat tervezni sem, ez a mi feladatunk lesz.

Ahhoz, hogy fizetős program nélkül tervezzünk, segítségül hívhatjuk a skyvector nevű felületet. /https://skyvector.com / . Itt szintén ingyenes a regisztráció, amiért cserében kapunk olyan online tervező felületet, ahol beríva, vagy az egérrel szabadon kattintgatva és az útvonalt mint gumiszalagot húzogatva készíthetjük el az útvonalat. Ennek eredménye képpen kapunk egy fedélzeti naplót, amit nyomtathatunk, vagy elküldhetünk bárhova, illetve különböző navigációs alkalmazások formátumaiban használhatjuk fel. Hátránya az, hogy nem ismeri az összes magyar repülőteret, viszont hibátlanul generál útvonal koordinátákat. Ezt később felhasználhatjuk a lentebb ismertetett programban, vagy a később ismertetésre kerülő fizetős alkalmazásokban is.

Egy másik érdekes oldal amiről írni szeretnék az az Autorouter / http://www.autorouter.aero /

Ezt az oldalt az Eurocontrol üzemelteti és a használathoz ingyenes regisztráció szükséges. Ezek után egy igen komoly tudással felvértezett tervezési eszköz kerül a kezünk ügyébe. Először is definiálni kell benne a repülőt ( sablonok letölthetők) az üzemanyag és teljesítményadatokkal . Ezeket az információkat a repülőnk naprakész (Hoppá!) /AFM/POH/  kézikönyvéből tudhatjuk meg. Ezek ahhoz kellenek, hogy jó közelítéssel számolja ki a szükséges üzemanyagot és a repülési időket a rendszer. Ezek után vagy automatikusan, vagy kézzel beírva megtervezhetjük az útvonalat. Belföldi repülésnél, csak kézzel tudunk tervezni. majd ezután a felület:

 • repülést tervez /több alternatívát kínál figyelembe véve az európai útvonalhálózatot és a beállított repülési paramétereket /
 • ellenőrzi az útvonal helyességét és légtérkorlátozásokat
 • teljes brifeing dokumentációt készít, amit akár emailben elküldhetünk PDF formátumban
 • repülési tervet tölt,  amit utána a telefonunkon, messenger applikációval kezelhetünk.

Hátránya, hogy csak IFR repüléseket kezel, de ha a manuális útvonaltervezést választottuk és beillesztettük a korábban megterezett útvonalunkat (akár a skyvectorból kimásolva) akkor a felület elkészíti a teljes briefing dokumentációt. Ez tartalmaz minden olyan papíralapú információt ami a repülést segíti és a legális repülés végrehajtáshoz szükséges:

A teljesség igyénye nélkül:

 • repülési terv
 • repülési napló
 • időjárás/ Sig WX térképek/ NOTAM
 • terhelési lap
 • frekvenciák
 • jegesedési térkép vertikális profillal
 • számos egyéb kiegészítő információ, amelyek közül opcionálisan választhatunk magunknak.

A program érdekessége, hogy ha okos-telefonról, vagy tabletről használjuk és ezeken installálva van a Garmin Pilot program, akkor ezekre automatikusan feltölti a repülési tervet egy kattintással.

Az autorouternek van egy nagyon jó, külön is használható modulja, ez pedig a GRAMET. Ez tulajdonképpen egy olyan eszköz, ami az europai időjárási analízisekből és szondaadatokból készít egy vertikális időjárási képet a megadott útvonalra. Látszanak benne a széladatok és hát/szembeszél- komponensek, a jegesedési határ, a jegesedések illetve a vertikális felhőkép. Tavaly nyáron rengeteget használtam és összevetve a többi időjárási térképpel, valós radartérképekkel együtt azt tudom mondani, hogy tökéletes eszköz. Nyugatra tőlünk egy nagyon elterjedt a Gramet. Például, ha valaki IFR vagy akár VFR repülést tervez, de nincs jégtelenítője de viszont fel tud menni a felhők fölé (ahol engedélyezett) , akkor tisztán látszik az, hogy hol vannak a lyukak, ahol fölé tudunk emelkedni és hol tudunk visszajönni. Stratégiai tervezéshez jó hibátlan eszköz.

IMG_8710

A képen egy Dubrovnik – Sármellék útvonal első fele látható, Április 3-i időjárási helyzetben.

Képernyőfotó 2017-04-03 - 16.12.32

Az autorouter használja a Gramet alkalmazást belülről, de nekünk is van módunk az útvonalt megadva várható időjárást számoltatni az oldalon.

A következőkben a fizetős, és informatív, teljes joggal használható alkalmazásokról írok majd.

Tudtátok hogy mindössze évi 100 angol Fontért, teljes körű legális dokumentációt és repülési háttérszolgáltatást kaphatunk VFR-IFR repüléseinkre, diszpécserrel, repüléskövetéssel és egyéb extrákkal? Erről írok a következő blogomban.

Jó tervezgetést kívánok mindenkinek.

Szüle Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: